Maarten Ebbers foto Marco Bakker
foto Marco Bakker

Maarten Ebbers

Maarten Ebbers wordt op 1 oktober 1980 geboren in Purmerend en besluit dan al snel om op te gaan groeien in Edam. Vanaf zijn zesde stoppen zijn ouders hem op gitaarles. Voor sommige klinkt het als kinderarbeid, maar Maarten is ze eeuwig dankbaar.

Door de gitaar en zijn baantje achter de bar in een beroemd Edams muziek cafe groeit zijn interesse voor de podiumkunst. De liefde voor muziek en zijn talent om mensen te laten lachen zorgen ervoor dat Maarten in 2005 start aan een theateropleiding in Amsterdam.  

 

Cabaret

Tijdens de opleiding ontwikkelt Maarten zich als cabaretier. Hij besluit mee te gaan doen aan het Leids Cabaret Festival in 2009. En met succes. Hij wint de jury- en de publieksprijs. In 2010 komt hij met zijn eerste avondvullende cabaretvoorstelling Laat Mij Maar Zitten. Gevolgd door Laat Mij Maar Voorop in 2012 en Appeltje Eitje in 2015. Uit deze laatste is het lied Eens Maar Nooit Weer (SM-lied) genomineerd voor de Annie MG Schmidt prijs 2016. Zijn vierde programma Puntje bij Paaltje staat voor 2018 gepland.

 

nieuwjaarsconcert Nieuwe Lied 2017 Maarten Ebbers
foto Ben van Duin

 Muziek

Muziek speelt een belangrijke rol in de carrière van Maarten. Als gitarist stond hij in 2007 in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival bij de voorstelling van Nina de la Croix. Hij is een van de vaste muzikanten van de Sneldichteres en is sinds 2014 als theaterzanger verbonden aan het collectief Het Nieuwe Lied.

In 2016 richt hij zijn band De Medemens op. Waar mee hij deze zomer op festivals staat. 

 

Acteur

Naast cabaretier en muzikant werkt Maarten ook als acteur. Van 2012 tot en met 2015 in de voorstelling Oorlogsgeheimen naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens.

Van maart tot en met mei 2019 is Maarten met deze voorstelling weer in diverse theaters te zien.  

 

Oorlogsgeheimen Maarten Ebbers Ida van Dril
foto Andy Doornheim